tiistai 15. huhtikuuta 2014

Duunirinki tapahtuma Allin salissa




Duunirinki tiiminä
Salon 4h:N Janina Mäkinen,yrittäjä Tanja Karpela ja Perniön lukion rehtori Susanna Pärkkä.


Perniön yhteiskoulun Allin salissa järjestettiin 14.4. maanantaina Duunitrinki tapahtuma Perniön lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille sekä yhteiskoulun 9.luokkalaisille. Duunirinki on 4H.n luoma toimintamalli nuorten aktivoimiseksi, työllistämiseksi sekä mahdollisesti myös oman 4H yrityksen perustamiseksi. Viime viikolla Yrityssalossa toteutettu Virittämö työpaja synnytti samalla periaatteella useita nuorten omia 4H yrityksiä. Malli on siis todettu toimivaksi ja tehokkaaksi. Nuoret voivat hyödyntää omaa osaamistaan, kasvattaa sitä ja ennen kaikkea rakentaa omaa tulevaisuutta ja työelämätaitoja. Onnistuessaan ansaita myös ihan oikeaa rahaa.

Tilaisuuteen oli ystävälliseti lupautunut perniöläinen yrittäjä Tanja Karpela, jonka yrittäminen liittyy koirien kouluttamiseen ja ongelmakoirien opettamiseen. Tanjan arvokas puheenvuoro pysäytti meidät kuuntelemaan hänen kasvutarinaansa yrittäjäksi. Siihen on mahtunut sosionomi koulutus, yrittäjyys sillä alalla, kansanedustajuus ja politiikan huipulla eli ministerinä toimiminen. Elämän koulu oli hionut Tanjan sanat timanteiksi, joista nuoret saivat nauttia.

Tanjan viesti nuorille oli selvä; aloita pienestä, luota itseesi, usko ideaasi, ole rohkea, muista, että jokainen on jossakin hyvä. Hän kehotti nuoria myös kuuntelemaan itseään. Asia, mikä tuottaa erityisen paljon hyvää mieltä ja josta nuori nauttii, se voi olla juuri se oma juttu! Järkevänä ihmisenä hän kuitenkin painotti tiedon ja ammattitaidon merkitystä.  Oman alan tunteminen ja osaaminen on välttämätöntä nykypäivän kilpailussa.'

Janina antoi lyhyen tietoiskun Duuniringin lyhyestä historiasta. Sitten nuoret pääsivät ryhmissä toteuttamaan omia visioitaan. Ensin ryhmissä jokainen mietti omia vahvuuksiaan. Oman osaamisen Tähti muodostui pienistä kolmiosta ja isoista kolmioista. Isoihin nuoret kirjoittivat omat vahvuutensa ja pieniin sen, mistä tarvitsivat vielä lisäopastusta. Moniet olivat hyviä liikunnassa, leivonnassa, peleissä,  mopojen korjaamisissa, kädentaidoissa ja eri kielissä. Tähdet olivat liikuttavan erilaisia kuten tekijänsäkin.

Lopuksi ryhmät esittelivät omat tuotoksensa. Hienoja oivalluksia. Yksi parhaista esityksistä oli Yes I do- hääliike, joka lupasi toteuttaa asiakkaan kaikki toiveet. "Ai morsiamenkin ?" kommentoi Joku yleisöstä. "Kyllä! Tarvittaessa!" vastasi ryhmän esittelijä.

Duunirinki onnistui ja oli hyvä harjoitus ensi  lukuvuoden yhteiskoululaisten ja lukiolaisten yhteistyölle.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu