keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kaikkien Koulu on Unelmakoulu




Rauman OKL:n käsityönopettajien koulutuksen johtaja Jaana Lepistö pyysi minua kertomaan, miten olen omassa koulussani ja työssäni toteuttanut yrittäjyyskasvatusta. Päivä oli mielenkiintoinen. Salissa istui melkein sata upeaa ja motivoitunutta Opettaja opiskelijaa. Huomasin, että he kuuntelivat esitystäni. Ainakin minusta tuntui siltä. Kerroin kaikesta siitä, mitä olen vuosien varrella oppilaideni kanssa tehnyt. Sivulauseissa oli ihan pakko kertoa arjen ihanuudesta ja ankarasta työstä, joka tulevia opettajia odottaa.

Puheiden jälkeen opiskelijat saivat valita aiheesta yhden, jota he ryhmissä pohtivat. Yllätys yllätys, moni ryhmä halusi rakentaa Unelmien Kouluaan. Ryhmien esitellessä tuotoksiaan, oli helppo löytää arvot ja unelmakoulun perustukset. Unelmien koulu rakennettiin  luonnon keskelle, ehkäpä yllä olevan kuvan maisemaan.Siellä puhtaus ja hyvä terve ilma olisi perusedellytys hyvälle koulupäivälle. Koulussa olisi arvostava, salliva, luova, vastuullinen, osallistava ja kaikki huomioiva ilmapiiri. Koulua johtaisi Hyvä Johtaja. Hän ohjaisi ammattitaitoista henkilökuntaansa oikeudenmukaisesti. Luokat olisivat värikkäitä, ei pulpettilinnakkeita eikä opettajan "pöytää", vaan sohvia ja mukavia olotiloja. Liikuteltavat seinät mahdollistaisivat useiden luokkien yhdistämisen ja tiimityöskentelyn myös eri opettajien kesken. Opettajat olisivat ohjaajia. He opettaisivat ongelmanratkaisutaitoja, elämänhallinnan taitoja viiikotehtävien ja pitkien, eheyttävien projektien avulla. Koulu olisi siis paikka, jonka oven edessä olisi punainen matto. Se toivottaisi oppilaat joka päivä oppimaan, innostumaan.

Onko Unelmien koulu vain utopia? Ei todellakaan! Onhan meillä mahdollisuus moneen edellämainittuun asiaan ihan joka päivä. Meillä Perniössä ollaan luomassa( jos päättäjät niin sallivat) uutta koulua, kun Perniön lukio ja yhteiskoulu siirtyvät saman katon alle. Meillä on mahdollisuus luoda ja rakentaa tähän uuteen tulevaan kouluun unelmien oppimisympäristö, jossa kaikkien olisi hyvä olla ja jossa kaikki haluavat oppia joka päivä uutta sekä saada siten parhaat mahdolliset eväät tulevaisuutta varten. Selllainen koulu on Kaikkien Koulu!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu