lauantai 2. marraskuuta 2013

YES - I have a YR Dream!





YES- keskuksen Yrittäjyyden ytimellä ennakoitiin tulevaisuutta.
Kuvassa Pirkko Korhonen ja Johanna Vainio, koulutuksen järjestäjä

Yritteliäis ja hyvinvoiva Varsinais-Suomi, jossa asuu onnellisia ihmisiä. Tällaisen vision ja tulevaisuuden mielikuvan sisältää Yrittäjyyskasvatuksen strategia 2020. Gracelle oli kokoontunut melkein sata koulutuksen parissa työskentevää toimijaa pohtimaan, miten tämä unelma saadaan siirtymään arjen tekoihin.

Koulutuksen avainsanat olivat tulevaisuuden ennakointi, unelmointi, kannustaminen ja kurinalaisuus.
Johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä herätti kuulijat painavilla sanoillaan ja pohdinnoillaan. Mitä taitoja ja osaamista meidän pitää opettaa ekaluokkalaiselle, kun hän tarvitsee niitä tulevat 70 vuotta? Miten me osaamme opettaa tulevaisuutta, jos meillä ei koskaan ole halua tai aikaa pysähtyä miettimään tulevaisuuden haasteita?

Onneksi apuna on tutkijat, jotka työkseen avaavat tulevaisuuden ikkunaa. Ekaluokkalainen ja kaikki nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa tutkimusten mukaan hyvää yleissivistystä,pitkäjänteisyyttä, sosiaalisen median taitoja, kielitaitoa, uudistuskykyä, epävarmuuden sietoa, luovuutta ja ongelmanratkaisuun taitoja. Uusissa, tulevissa opetussuunnitelmissa puhutaankin osaamispisteistä.Miten virkistävä näkökulma! 

Kehittämissuunnittelija Tarja Nieminen, Villinikkareista, on ohjannut Varsinais-Suomen yrittäjyyskasvatuksen strategiatyötä. Hän puhui omasta, hyvin henkilökohtaisesta näkökulmastaan siitä, miten tärkeää on asettaa tavoitteita ja kurinalaisesti pyrkiä niitä kohti ja saavuttaa ne. Meidän piti unelmoida enkä tohdi tässä omaa unelmaani jakaa, mutta Liedon lukiossa se tiedetään :)

Kurinalaisuus on ajankohtaista Perniön yhteiskoululla. Olemme keskustelleen opettaja Rita Keskitalon innoittamana siitä, miten lukeminen ja "pänttääminen" kurinalaisesti, mutta laadukkaasti, on tässä some maailmassa edelleen oppimisen perusta. Osoitteesta openbiomi.com löytyy Ritan loistavia ajatuksia. Kannatta käväistä kurkkaamassa!

Oppilaani ovat yr-kursseilla vuosia perustaneet miniyrityksiä, viime aikoina 4H yrityksiä. Tämän koulutuksen innoittamana kannustan oppilaita entistä enemmän todelliseen, ihan omaan yritttäjyyskokemukseen. Valmentaja Minna Janhonen, Monkey Business yrityksestä, kuvasi nuorien onnistuneita NY yrityksiä. Hän painotti, että yritysmatkalle lähtiessä ei oppilla eikä opettaja voi ikinä aavistaa, mitä kaikkea tie tuo mukanaan. Useimmiten onnistumisen kokemuksia!

Salon 4H toimijat Janina Mäkinan ja Anna Laakkonen.
He  olivat seminaarissa mukana kertomassa 4H:n malleista;
4H yrityksistä ja Duuniringistä.

Ai niin, mikä se minun unelmani olikaan? Se toinen meni Lietoon, mutta kolme arjen unelmaa yrittäjyyskasvattajana; Duunirinki toimimaan myös Perniöön,NY leirit Perniöön, myös se, että osaisin kannustaa ja toimia niin, että nuoret oppisivat luottamaan omiin mahdollisuuksiinsa. Niin, että Perniön koulumaailman jättäessään he sanoisivat: YES I can! I still have a DREAM!







0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu