torstai 7. marraskuuta 2013

Yrityskylä - Euroopan paras oppimisympäristö


Yrityskylä on  Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) koordinoima kuudesluokkaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö. Yrityskylä palkittiin vuonna 2012 Euroopan parhaaksi oppimisympäristöksi. Se oli myös viiden parhaan hankkeen joukossa maailmanlaajuisesti.

TAT:n johtaja Kari Väisänen sanoi, että mielummin hän kutsuisi Yrityskylää nimellä "My City" eli Oma Kaupunki. Toden totta, tässä innovatiivisessa oppimisympäristössä lapset oppivat monipuolisia kansalaistaitoja ja yrittäjyyttä yhtenä tärkeänä osaa Omaa Kaupunkia ja Elämää.

Turussa on avattu maakunnallisesti toteutettu Yrityskylä. Sain tilaisuuden osallistua hankkeen avajaistilaisuuteen. Seisoin Yrityskylän kaupungintalon portailla ja kuuntelin yhteistyökumppaneiden puheenvuoroja. Yritykset kuten Osuuspankki, Sonera, Kesko, ISS palvelut, Neste Oil ovat mukana tukemassa ja toteuttamassa kolmevuotista hanketta. Oli mielenkiintoista seurailla yritysjohtajien ylistystä Yrityskylälle. Avauspuheenvuoroissa tuli ilmi, että alakoulujen yrittäjyyskasvatus ei ole edennyt niin kuin on toivottu, mutta Yrityskylä on erinomainen avaus myös alakoulujen yrittäjyyskasvatuksen Polulle.

Mitä yritykset sitten saavat vastineeksi taloudelliselle tuelleen? Johtajat mainitsivat sen, että haluavat tutustua tulevaisuuden työntekijöihin. He pyrkivät  ymmärtämään, millaisia lapset/nuoret ovat, mitä he ajattelevat. He haluavat tietää, millaisia asenteita nuorilla on. Yritykset siis oppivat  lapsilta. Miten hieno ajatus!Pystytään ehkä myös hieman vaikuttamaan heidän mielikuviinsa siitä, millaista työ ja todellinen elämä on.

Eräs oppilas, joka oli tehnyt työtä Yrityskylässä yhden päivän, sanoi palautteessa, että kyllä työnteko on aika rankkaa. Toinen sanoi, että hankalinta "pankinjohtajana" oli päästä kaikkiin sovittuihin kokouksiin. Kolmas pelkäsi, että hänen kauppansa ei saa tarpeeksi asiakkaita, mutta oli samalla helpottunut, että oli ehtinyt maksaa työntekijöiden palkat. Missä muualla lapsi voi päästä näin lähelle aitoa oppimiskokemusta?

Onneksi kaikilla Salon 6.luokkalaisilla on mahdollisuus päästä Yrityskylä vierailulla. Ennen vierailua ohjaava opettaja käy läpi koulutuksen, pitää oppitunnit aiheesta ja antaa kullekin oppilaalle oman ammatin, roolin vierailupäivää varten.

Lisätitietoja : www.tat.fi
                      www.facebook.com/yrityskyla




0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu