lauantai 2. marraskuuta 2019

Tulevaisuuskoulu, Marine Alutech ja Meyerin telakka


Viikon sisällä sain mahdollisuuden vierailla kahdella telakalla ja kahdessa hyvin menestyvässä yrityksessä. Marine Alutechin lopputuotteita ovat veneet viranomaisille ja puolustusvoimille. Vierailun järjestelyistä vastasivast Yrittäjyys- ryhmän oppilas Patricia Haro.  Ennen vierailua Petra Haro, yrityksen projektipäällikkö, kertoi tärkeistä käytännön turvaohjeista.

Samalla kun nautimme virvokkeita ja herkullisia leivonnaisia,  toimitusjohtaja Niko Haro esitti mielenkiintoisen yritystarinan. Yritys Teijon pienestä kylästä meren ääreltä käy globaalia kauppaa. Hänen esityksessään vilahtivat monet maat; Brasilia, Chile, Peru, Uusi-Seelanti, Dubai, Sveitsi, Saksa, Itävalta ja lähivuosien tavoitteena on suunnata markkinoita myös USA:han. Yritys työllistää yhteensä 90 henkilöä joko suoraan tai alihankkijana. Ilahduttavaa oli kuulla, että suurin osa työntekijöistä löytyy lähialueilta ja Teijoon sekä Perniöön muutetaan työn perässä.

Mitä Niko kertoi työstään ? Hän kehotti nuoria opiskelemaan matematiikkaa ja monipuolisesti eri kieliä. Ruotsi on erityisen hyvä työnhaussa, englanti välttämätön ja muita kieliä tarvitaan. Niko painotti myös sitä, että CV:ssä on tärkeää kertoa kaikki pienimmätkin työt, joita nuori on tehnyt. Niistä jokaisen on oma työuransa aloitettava.

Oppilaat kyselivät ennakkoon valmistelemiaan kysymyksiä. Elmeri kysyi, myykö yritys myös yksityishenkilöille. (Mahtoiko Elmeri jo suunnitella ostoa :)) Niko vastasi, että he ovat myyneet muutamia veneitä yksityisille ja he kaikki ovat olleet maailman rikkaimpien henkilöiden listalla. Voi olla, että Elmerin pitää vielä hetki odottaa veneen ostoa!

Saimme tilaisuuden kulkea Nikon ja Petran mukana siisteissä halleissa, joissa veneitä tiimeissä kootaan. Lopuksi mieleen jäi Niko lausahdus:" Loma! Mikä se on?"

Kiitos vielä Niko, Petra ja Patricia opettavaisesta vierailusta!

Olin opettelemassa tulevaisuuden lukutaitoa, ymmärrystä ja hallintaa Otto Tähkäpään ja TAT:n koulutuksessa. Tähän sisältyi myös vierailu Meyerin telakalla Turussa. Telakalla on päivittäin töissä 6000 henkilöä. Kuitenkin vain 10% koko henkilöstöstä on rakentamassa loistoristeilijöitä. Muut työt eli 90% ovat jotain muuta. Viestintäjohtajan puheenvuorossa toistuivat tutut sävelet; nuoret tarvitsevat kielitaitoa, työt tehdään tiimeissä, monikultturinen työympäristö vaatii erilaisuuden sietämistä sekä osaavista työntekijöistä on jatkuva pula. Meyer kouluttaa itse, olisitpa vaikkapa valmis insinööri on sinun silti käytävä läpi heidän oma koulutuksensa.

Loistoristeilijät lähtevät maailmalle ja haasteita riittää, mutta eläköityvä väestö antaa hyvät näkymät myös Meyerille. Haasteina suurimpana on luonnollisesti myös ilmastonmuutokseen vastaaminen sekä mahdollinen kiristyvä markkinatilanne kiinalaisten valtion tukemien yritysten pyrkiessä maailmalle. Siksi Meyer pyrkii toimimaan kuten koulutuksen luennoitsija Reijo Karhinen kehotti: "Yritysten pitää olla aina edellä kilpailijoitaan, tulevaisuudessa, ei vain tässä hetkessä."



Kuvassa YRI-ryhmä ja Niko Haro

Kuvassa Haron perhe; Niko, Patricia ja Petra



Pirkko ja Mervi suunnittelemassa risteilyä Costa Smeraldalle :)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu