maanantai 20. toukokuuta 2013

Voiko yrittäjyyttä opettaa?

"Ihan oma duuni" oli otsikoitu juttu nuorten omista 4H yrityksistä Helsingin sanomissa 19.5.2013. Jutussa kerrottiin Virittäminen -työpajasta, jossa helsinkiläiset nuoret miettivät, miten he voisivat löytää yrittäjyydestä ehkä kesätyön tai muuten vain "oman jutun". Juttu oli kannustava ja antoi uskoa siihen, että oma työ on ihan oikeissa uomissa.

Perniön yhteiskoulussa 4H yrittäminen on tuttua. Max Pohjosen geokätköily tuotteita maahantuova ja nettikaupassa myyvä yritys on yksi onnistuneimmista. Siinä yhdistyvät nuoren oma harrastus, kiinnostus ja omat monipuoliset taidot. Max on saanut apua paikalliselta 4 H yhdistykseltä ja erityisesti Janina Mäkiseltä. Kehys, jossa Max on tätä toimintaa kehitellyt on Suuntan yritteliäisyys - valinnaisaine. Tärkeää on myös huoltajien kannustus ja tuki. HS:n jutussa tuli ilmi, että usien kotona pelätään yrittäjyyttä. Konkurssi tai epäonnistuminen tuodaa esiin. Parkaistaan, että "mitä noin nuori voi muka perustaa jonkun yrityksen!". Ei näin! Nuoret tulevat elämään maailmassa, jossa yrittäminen on arkea. Työsuhteet ja asenne kaikkeen tekemiseen on yrittäjämäistä. Niitä taitoja, joita tulevaisuuden työntekijät tarvitsevat, on syytä opiskella jo nyt. Onneksi useissa Salon peruskouluissa on mahdollisuus valita yrittäjyyskasvatuksen opinnot.

Nuorten yritykset eivät tavoittele suuria. Niissä lähdetään hyvin realsitisesti liikkeelle; koulun oma kioski, koirien ulkoilutus, siivous, karkkien myynti tms. Tämä ei siis ole suuri riski taloudellisesti. Nuoria ohjaavien aikuisten velvollisuus on laskea ideoinnin jälkeen nuoret ihan totuudenmukaisiin toimintaperiaatteisiin. Luottamus on siis tärkeää verkostoissa.

Mukavaa, että nuorten yrittäminen tuotiin esiiin valtakunnallisella tasolla. Nuorethan meidän tulevaisuutta rakentavat. Avuksi he kyllä tarvitsevat meitä aikuisia. Olkaamme siis heidän tukenaan kaikin mahdollisin tavoin.

Kirjoitti Pirkko Korhonen, yrittäjyyskasvatusken opettaja

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu