sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Yritteliäitä ennustuksia vuoteen 2020


Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta!

On ollut ilo tehdä töitä kanssanne. Sykäys-tiimi porskuttaa eteenpäin, välillä on myötätuulta ja palkintoja. Kuten äskettäin YES:n laivaseminaarilla. Tulevan vuoden ennustuspalloon kun katson, näen jo mielenkiintoisia projekteja.
Sykäys Mun työhön - seminaari 15.1. Salon ammattiopistossa tulee tavoittamaan tuhatkunta salolaista nuorta. Paikalla on kymmenittäin yrityksiä kesätyöntekijöitä hakemassa sekä kansainvälisiä kontakteja voi solmia Teija Rosenqvistin ideoimalla kansainvälisellä osastolla. Monia nuoria kiinnostaa opiskelu, työharjoittelu ja työ ulkomailla, nyt tietoa saa.  Huippuvieraina tilaisuuteen on hankittu (lue ostettu) tubettaja vloggaaja Miisas sekä paikallinen Juha Nenonen. Heillä on omat tarinansa nuorille ja miksei meille vanhemmillekin. Onhan mielenkiintoista kuulla, miten Miisas on luonut omasta harrastuksestaan menestyvän yrityksen.

Erityiskiitos Salon 4H.lle taas kuluneen vuoden loistavasta työstä salolaisten nuorten hyväksi. Perniöläisiä yläkoululaisia oli yrityskurssillanne jälleen kerran ja parhaillaan yrittäjyystunneilla suunnitellaan oikeiden yritysten perustamista. Aikusia siihen tarvitaan! Kannustamaan ja ohjaamaan, mutta tulokset ovat aarteita arjen keskellä. Yksi aarre on parhaillaan työssä yhteiskoululla eli Anni Salomaa.  Hänen yrityksensä on hyvässä vaihdissa ja näkymät ensi vuoteen heijastuvat ennustuspallossani aina vain menestyksekkäämpinä.

Tammikuussa viikolla 5 Narikkaan rakennetaan NUORTEN KIRPPIS. Elisa Paavola kävi tunneillamme ja innosti nuoret toimimaan. Nuoret myyvät omia tavaroitaan ja mukaan toivotaan asiakkaiksi ihan kaikkia perniöläisiä. Tästä lisää myöhemmin!

                           IHANAA joulun aikaa kaikille !
                            



perjantai 22. marraskuuta 2019

Salon Sykäys-tiimiläiset - YES Agentteja ja yrittäjyyden ytimessä

Sykäys-tiimi palkittiin Yrittäjyyden ytimess-seminaarissa

Kiitos YES-verkostolle, Sannalle, Elnalle ja Johannalle hienosta matkasta Yrittäjyyden ytimeen. Aluksi saimme Turussa kuunnella hienoja puheenvuoroja tulevaisuudesta, positiivisesta pedagogiikasta sekä Pekka Hyysalon koskettavan tarinan omasta periksiantamattomasta asenteestaan elämään. Koskaan ei kannata luovuttaa, jokin hetki todistaa mahdottoman mahdolliseksi. Uusi tuleva lukion opetussunnitelma korostaa nuorten hyvinvoinnista huolehtimista. Huoli nuorten jaksamisesta, motivaatiosta sekä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista nousi esille usein koulutuksen aikana. Myös opettajien jaksaminen muutoksissa ja monilta tahoilta tulevien odotusten keskellä on koetuksella. Juuri kun on saatu edellisen OPS:n kurssit sisäistettyä, on aika suunnitella uutta.

Sykäys-tiimi johti kahta työpajaa, jossa kerroimme siitä, miten Sykäys-tiimi toimii, millaisia tapahtumia meillä on sekä miten olemme organisoituneet. Kaiken toiminnnan tavoitteena on salolaisten nuorten valmentaminen tulevaisuuteen; osaamisen, osaamisidentiteetin (oppimani uusi termi :)) vahvistaminen. Sykäys-tiimi ei ole aina ollut näin vahva. Joskus se on vain hädin tuskin saanut ilmaa alleen, mutta me muutamat sinnikkäät jäsenet olemme nähneet yhteistyön, verkostoitumisen, kokemusten jakamisen ja säännöllisten tapaamisten tärkeyden. Emme halunneet luovuttaa ja nyt saimme myös tiiminä tunnustusta. Valtakunnallinen YES -verkosto palkitsi tiimimme työstä, jossa haluamme uudistaa ja kehittää yrittäjyyskasvatusta. Kiitos! Olemme iloisia ja haluamme jatkaa uusien suunnitelmien ja visioiden parissa entistä parempaa polkua.

Minulla oli mukana myös kirjottamiani Yrittäjyyskavatuksen ABC-kirjoja. Arvoin niitä työpajaan osallsituneille. Ilokseni kuulin lauseen:" Oi, niin himoitsen tuota kirjaa !" Mitä tuohoin voi sanoa :)! Kiva juttu! Kirja on saatavilla Tralla.fi sivuilta tai Salon omilta yrittäjyyskasvatus sivustolta. Myös tat.fi sivusto on pullollaan ilmaisia, loistavia työkaluja opoille, opettajille ja miksei myös huoltajille!

terveisin Perniön YES Agentti


keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Kirje Särkisalon senioreille!


keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Kyllä me jo jotain tiedämme tulevaisuuden työelämästä!

Kuvassa Suuntana yritteliäisyys-ryhmän nuoria; Anne - Mari, Siiri, Anna aivan edessä, Alina takana ja Patricia oikealla .


Viime viikkoina olen kuullut usean puheenvuoron, jossa pohditaan tulevaisuuden työelämää, tulevaisuuden taitoja, uutta lukion opetussuunnitelmaa, koulumaailman ja työelämän yhteistyötä. Melkein kaikissa toistuu toteamus, että suurin osa koulunsa aloittavista nuorista työskentelee ammateissa, joita ei vielä ole. Puhutaan myös, että ei ole enää työpaikkoja, on vain työtä. 

Jotenkin olen saanut sellaisen mielikuvan, että koulumaailman ulkouolella ei ymmärretä sitä, että kyllä me täällä teemme jo tulevaisuuden osaajia, opetamme heille niitä taitoja, joita tulevaisuus tarvitsee. Haluamme heiltä tiimityötaitoja, kykyä keskustella, olla vuorovaikutuksessa. Itseohjautuvuus on korostunut tablettikoulun yleistyttyä, mutta myös siksi, että sähköiset oppimisalustat vaativat sitä. Olemme hyvin tietoisia siitä, että monipuolista kielitaitoa odotetaan tulevaisuudessa, mutta ikävä kyllä meidän itseohjauvat nuoret uskovat englannin ylivoimaan. Pelillistäminen tuli eilisessä koulutusiltapäivässä esille tulevaisuuden tapana oppia. Se on tiedossa, mutta emme kai luule, että opiskelijat voivat pelaamalla suorittaa kaikki koulupäivät ja tehtävät?

Vierailuilla yrityksissä on vilahdellut sellaisetkin termit ja arvot kuin empatia, ihmisläheisyys, "soft skills". Matematiikan taitojen lisäksi tarvitaan siis humaania arvoja. Onneksi. Toisen ihmisen kunnioittaminen, toisen ihmisen kuunteleminen, pyrkimys ymmärtää erilaisuutta eivät koskaan voi olla pois opetussuunnitelmasta, vaikka niitä ei siellä olisi erikseen mainittu. Lopuksi erään kjohtajan lausahdus: "Loppujen lopuksi me haluamme hyvän tyypin hyvällä asenteella."

lauantai 2. marraskuuta 2019

Tulevaisuuskoulu, Marine Alutech ja Meyerin telakka


Viikon sisällä sain mahdollisuuden vierailla kahdella telakalla ja kahdessa hyvin menestyvässä yrityksessä. Marine Alutechin lopputuotteita ovat veneet viranomaisille ja puolustusvoimille. Vierailun järjestelyistä vastasivast Yrittäjyys- ryhmän oppilas Patricia Haro.  Ennen vierailua Petra Haro, yrityksen projektipäällikkö, kertoi tärkeistä käytännön turvaohjeista.

Samalla kun nautimme virvokkeita ja herkullisia leivonnaisia,  toimitusjohtaja Niko Haro esitti mielenkiintoisen yritystarinan. Yritys Teijon pienestä kylästä meren ääreltä käy globaalia kauppaa. Hänen esityksessään vilahtivat monet maat; Brasilia, Chile, Peru, Uusi-Seelanti, Dubai, Sveitsi, Saksa, Itävalta ja lähivuosien tavoitteena on suunnata markkinoita myös USA:han. Yritys työllistää yhteensä 90 henkilöä joko suoraan tai alihankkijana. Ilahduttavaa oli kuulla, että suurin osa työntekijöistä löytyy lähialueilta ja Teijoon sekä Perniöön muutetaan työn perässä.

Mitä Niko kertoi työstään ? Hän kehotti nuoria opiskelemaan matematiikkaa ja monipuolisesti eri kieliä. Ruotsi on erityisen hyvä työnhaussa, englanti välttämätön ja muita kieliä tarvitaan. Niko painotti myös sitä, että CV:ssä on tärkeää kertoa kaikki pienimmätkin työt, joita nuori on tehnyt. Niistä jokaisen on oma työuransa aloitettava.

Oppilaat kyselivät ennakkoon valmistelemiaan kysymyksiä. Elmeri kysyi, myykö yritys myös yksityishenkilöille. (Mahtoiko Elmeri jo suunnitella ostoa :)) Niko vastasi, että he ovat myyneet muutamia veneitä yksityisille ja he kaikki ovat olleet maailman rikkaimpien henkilöiden listalla. Voi olla, että Elmerin pitää vielä hetki odottaa veneen ostoa!

Saimme tilaisuuden kulkea Nikon ja Petran mukana siisteissä halleissa, joissa veneitä tiimeissä kootaan. Lopuksi mieleen jäi Niko lausahdus:" Loma! Mikä se on?"

Kiitos vielä Niko, Petra ja Patricia opettavaisesta vierailusta!

Olin opettelemassa tulevaisuuden lukutaitoa, ymmärrystä ja hallintaa Otto Tähkäpään ja TAT:n koulutuksessa. Tähän sisältyi myös vierailu Meyerin telakalla Turussa. Telakalla on päivittäin töissä 6000 henkilöä. Kuitenkin vain 10% koko henkilöstöstä on rakentamassa loistoristeilijöitä. Muut työt eli 90% ovat jotain muuta. Viestintäjohtajan puheenvuorossa toistuivat tutut sävelet; nuoret tarvitsevat kielitaitoa, työt tehdään tiimeissä, monikultturinen työympäristö vaatii erilaisuuden sietämistä sekä osaavista työntekijöistä on jatkuva pula. Meyer kouluttaa itse, olisitpa vaikkapa valmis insinööri on sinun silti käytävä läpi heidän oma koulutuksensa.

Loistoristeilijät lähtevät maailmalle ja haasteita riittää, mutta eläköityvä väestö antaa hyvät näkymät myös Meyerille. Haasteina suurimpana on luonnollisesti myös ilmastonmuutokseen vastaaminen sekä mahdollinen kiristyvä markkinatilanne kiinalaisten valtion tukemien yritysten pyrkiessä maailmalle. Siksi Meyer pyrkii toimimaan kuten koulutuksen luennoitsija Reijo Karhinen kehotti: "Yritysten pitää olla aina edellä kilpailijoitaan, tulevaisuudessa, ei vain tässä hetkessä."



Kuvassa YRI-ryhmä ja Niko Haro

Kuvassa Haron perhe; Niko, Patricia ja Petra



Pirkko ja Mervi suunnittelemassa risteilyä Costa Smeraldalle :)

tiistai 22. lokakuuta 2019

SY-tuntien Inspiraatiojulisteet

Patricia Haro           Nelli TulonenJoosef Pesonen


Tässä yläpuolella nähdyt kuvat olivat tulos eräästä tehtävästä, jonka Pirkko Korhonen oli antanut meille YRI-tunnilla. Tehtävänanto oli tehdä inspiraatiojuliste, joka toisi päivään vähän hymyä ja hyvää mieltä, sekä itseluottamusta.

Ensi viikolla edessä on jännittävä yritysvierailu Marine Alutechille ja Matildaan.

lauantai 5. lokakuuta 2019

Kirjanpitäjä - yrittäjien paras ystävä!

Kuva SY-ryhmän vierailusta Riikka Laakkion tilitoimistossa

Mitä taitoja tilitoimistossa tarvitaan? Tätäkin pohdimme, kun olimme nuorten kanssa vierailulla Oikia-tilitoimistossa. Riikka kertoi, mitä kirjanpitäjät tekevät ja miten he tukevat yrittäjiä. Joillekin nuorille kirjanpito oli tuttua omien vanhempien yrityksien kautta. Vierailun tavoitteena oli esitellä tällaista ammattia sekä noukkia tuleville 4H-yrittäjille neuvoja. Koulussa käytiin välitunnilla keskustelua, miten joskus yhteiskoulussa yksi kokonainen luokka oli täynnä vanhanaikaisia kirjoituskoneita. Oppilaat opettelivat 10-sormijärjestelmää. Vähitellen oppiaine muuttui ATK-aineeksi. Nykyään ajatellaan, että nuoret osaavat sekä kirjoituksen että tietokoneiden hallinnan. Riikka kuitenkin toivot parempaa tidostokansioiden hallintaa sekä excel taulukoiden opettelua. Niitä tarvitaan tulevissa töissä. Kaikkein eniten Riikka painotti matematiikan opiskelun tärkeyttä. Prosenttilaskujen osaamista tarvitaan lukion lisäksi myös ammattiopistossa ja ammatteihin liittvyien  lupakorttein testeissä.

Kiitos Riikka, että saimme vierailla! Nuoret kiittävät karkeista :)!

keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Anna, Janina ja 4h- yrittäminen.

Anna, Janina, Jonna, Jooseppi, Henna, Emmi ja Pirkko.


Janina ja Anna Salon 4H-yhdistyksestä vierailivat Suuntana yritteliäisyys-tunnilla. Aluksi he kertoivat, mikä 4H yhdistys on ja mitä se tekee. Oppilailla on mahdollisuus työllistyä, toimia kerhonohjaajina tai perustaa 4H-yritys. Alueemme yhdistys on erinomainen työnantaja; heidän kauttaan yritykset ja yhdistykset tai ihan kuka vaan salolainen voi hakea nuoria työntekijöitä. Vanhusten viriketoiminta on malli uudenlaisesta työnkuvasta. Viime kesänä yhdistyksen kautta oli myös perniöläisiä nuoria piristämässä vanhuksia. Luultavasti tämä tarve tulee kssvamaan.

Tänään tunnilla tärkeä aihe oli luonnollisesti oman yrityksen perustaminen. Iloksemme viisi ryhmän nuorta on menossa yrittäjyyskurssille ja ovat vakavissaan perustamassa omaa yritystä. Salossa on tällä hetkellä 60 4H-yritystä ja koko maassa yli 1000. 4H-yrittäjillä on myös Y-tunnus, joka auttaa nuoria saamaan toimeksiantoja yhdistyksiltä,  taloyhtiöiltä. Heidän tekemää työtä voi hyödyntää myös kotitalousvähennyksessä.

Ensi viikon Perniönseudun lehdessä on juttu Emmistä, joka toimii Perniön 4H-kerhon ohjaajana. Hyvä Emmi !
Kiitos käynnistä Anna ja Janina. 

keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Mitä kuuluu SY-opintoihin?

Uudet SY-oppilaat ovat aloittaneet perustyönsä eli kahvioiden pitämisen koululla.


Salon kaupungin Mitä kuuluu? - kampanjassa nostetaan mukavalla tavalla  esiin toisista välittäminen, kuunteleminen ja lähimmäisen huomioiminen. Kiireisessä koulutyössä nämä asiat saattavat joskus jäädä vähälle huomiolla. Perniössä halutaan luoda turvallinen oppimisympäristö, jossa jokaista kannustetaan ja vahvuuksia tuetaan.
Eilen uudessa ryhmässä kukin  oppilas kirjas kolme vahvuutta, jonka he tunnistivat itsessään. Mieluista oli huomata, että kenelläkään tehtävä ei tuottanut ylivoimaista vaikeutta. Oli helppo löytää  kolmea vahvuusasiaa. Liikunta, pelaaminen, matematiikan osaaminen mainittiin. Iloiseksi tulin yhden oppilaan ajatuksesta, että hänen vahvuutensa on rehellisyys. Pientä nauruakin syntyi, kun eräs oppilas sanoi olevansa hyvä myöhästymään :)

Kuvissa Inga Emilian kanssa leivontahommisa. Veikka piti kahviota. Sofia kertoi Päivä johtajana - projektista ja alakuvassa yritteliäät lukion kakkoset, jotka keräsivät rahaa opintomatkaan pitämällä Perniön Pimeän Peitto tapahtumassa kahviota.

Tulossa SY-tunneilla Särkisalon seniorien tietotekniikan opetuskerho ja tietysti LANIT :)! Yleisön pyynnöstä molemmat.
Mukavia syyspäiviä !

torstai 5. syyskuuta 2019

Yrittäjän päivän tunnelmia

Kuvasssa monta yrittäjää; Pirkko, Sebastian, Saara, Sauli, Arttu.
 Narikan Elisa ja Erja ovat omassa työssään yritteliäitä.


Yrittäjän päivän aamuna Salon Nuorkauppakamarin Sofia Martyugova esitteli tämän vuoden Päivä johtajana - projektin. Tempaus tarjoaa 17-20 vuotiaille mahdollisuuden  tutustua johtajan arkeen yhden päivän ajan. Tapahtuma järjestetään ympäri Suomen viikolla 44.

Samassa tilaisuudessa julkaistiin Suuntana yritteliäisyys-oppilaiden kyselyn tulokset. Vastaajista yli puolet olivat harkinneet yrittäjäksi ryhtymistä sekä jopa 72 % kertoi, että suvussa on yrittäjiä.  Muuten koulupäivässä oli todellakin yrittämistä. Yhteiskoulun oppilaille oli järjestetty liikuntapäivä. Teijolla, Hanhivaarassa, Melassuon kentillä ja saleilla liikkuivat yritteliäät ja innokaat nuoret.
Hyvää yrittäjän päivää!

maanantai 2. syyskuuta 2019

Perniön S-Market voitti hintavertailun


Teimme tunnilla hintavertailua. Vertailimme pienissä ryhmissä perniön kauppojen hintoja. Lopulta pääsimme siihen tulokseen, että Perniön S-Market on perniön edullisin kauppa. M-Market taas oli keskimäärin kaikista kallein.

Kirjoitti: Siiri H
Blogini

Uusia kasvoja yrittäjyyttä oppimasssa!

Ossi Peltonen otti selfien 8.luokan uusista kurssilaisista

Yhteiskouluun on saatu koulupyörät. Niillä on kätevä tehdä yritysvierailuja


Yhteiskoulussa alkoi kaksi uutta Suuntana yritteliäisyys- ryhmää. Ensimmäisillä tunneilla saimme vieraaksi Salon amiksen visualistiopiskelijat. Heidän ohjauksessaan kaikille SY-oppijoille luotiin omat blogit. Niihin kirjoitetaan ja kuvataan tehdyt työt. Olemme myös tehneet oman youtube kanavan, johon opiskelijat alkavat tuottaa sisältöä. Niistä kerrotaan myöhemmin. Tai olisiko parempi sanoa; niitä katsellaan.

Yrittäjän päivä lähestyy. Perniössä 5.9, salon Nuorkauppakamrista Sofia tulee kertomaan lukiolaisille Päivä johtajana projektista. Samassa tilaisuudessa julkaistaan SY9 ryhmän tekemän yrittäjyyskyselyn tulokset. Hieman jo instagramissani @pirkor väläytin yhtä mielenkiintoista tulosta; jopa 55% vastaajilsta oli sitä mieltä, että he ovat harkinneet yrittäjyyttä uravaihtoehtona. Vastaajia oli yhteensä 97. Kyselyn tekivät Forms -kyselynä Aaron Alaranta ja Niilo Rantala.

Perniön kummiyrityksen vieraana

Kuvassa Teemu Laitakoski, Petteri Elo, Sabina Raita sekä SY-kurssin oppilaita

Suuntan yritteliäiyys - ryhmä vieraili Someron Säästöpankin Perniön konttorilla. Henkilökunta kertoi meille  omista urapoluistaan. Oli mielenkiintoista huomata, miten erilaisista taustoista kukin heistä oli päätynyt pankkityöhön.  Teemu palvelee nykyään alueemme maa- ja metsätalousasiakkaita, mutta oli aiemmin ollut opettaja AMK.ssa. Teemu kannusti nuoria opiskelemaan ruotsia, sillä siitä on paljon hyötyä työelämässä sekä työnhakutilanteissa. Sabina tuli pankkityöhön Nokialta. Hän kehotti nuoria säästäväisyyteen ja miettimään sitä, miten rahojaa käyttää. Pikavippien vaarallisuudesta puhuttiin ja siitä, että niiden todellinen vuosikorko nousee jopa 51%. Uutisista olemme saaneet kuulla, että Suomen hallitus on laatimassa rajoituksia kulutusluottojen korkoihin. Saija on opiskellut Perniön yhteiskoulussa ja lukiossa. Hän jatkoi opintoja ja valmistui tradenomiksi. Kesätöiden jälkeen hän sai vakituisen paikan Perniön konttorista. Petteri kertoi, että Saija on muokannut omaa työnkuvaansa. Itseohjautuvuus on siis tarpeen myös pankissa. Koulussahan nuoret harjoittelevat niitä taitoja, joita itseohjautuva työskentely vaatii; vastuuntuntoa, sinnikkyyttä, luovuutta, tavoitteiden asettamista, reflektointitaitoja.

Lopuksi Petterin tietovisassa oli muutamia opettavaisia kysymyksiä. Kiitos myös munkeista, kahvista, limusta, karkeista ja ennen kaikkea hyvästä miestä, jonka saimme mukaamme ! 

perjantai 23. elokuuta 2019

Katse uuteen lukuvuoteen !







Lukuvuosi 2019-2020 on alkanut aurinkoisessa ja melkeinpä helteisissä tunnelmissa. Opettajille ja opiskelijoille työt alkavat ensimmäisestä oppitunnista. Lukion syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat jo nurkan takana. Myös yrittäjyyskurssini ovat käynnistyneet. Kolmessa yläkoulun ryhmässä vierailivat kurssin alussa Salon ammattiopiston visualistiopiskelijat ohjaamassa blogin luomisessa ja sen käyttämisessä omassa oppimisessa. Blogi on heille eräänlainen sähköinen läksyvihko sekä oman osaamisen näyttämisen areena. Tähän pyrimme myös Suuntana yritteliäisyys-kursseilla. Jokainen oppilas on luonut suljetun blogin omia projektejaan varten. Muutama blogi määriteltiin jo heti julkiseksi. Emmi Poso aloittaa Perniön 4h-kerhon ohjaajana. Hän kirjoittaa blogiin kerhojuttuja, mutta kuvien lisäämisessä ollaan tietenkin tarkkoja. Myös muutama 4H-yritys on ideoinnin alla heti lukuvuoden alussa. Niistä muodostuu omat julkiset blogit.

Sykäys-tiimi, Salon yrittäjyyskasvatuksen toimijoiden verkosto, kokoontui suunnittelemaan tämän lukuvuoden tulevia tapahtumia ja projekteja. Sykäys-tiimissä  halutaan ohjata koulutyötä niin että itseohjautuvuus, oppilaslähtöisyys, projektioppiminen, oppilaiden kannustaminen rohkeasti omien ideoidensa toteuttamiseen on arkipäivää salolaisissa oppilaitoksissa. Opettajille annetaan koulutusta annetaan tänä opettajille laajasti. Mielestäni on hienoa, että teemana on tulevaisuuteen katsominen ja tulevaisuudessa tarvittavien taitojen vahvistaminen.

Erityisen iloinen olen Perniön Kummiyrittäjien tiimistä. Keväällä heräsi ajatus, että saisin kullekin kurssille "ikioman" kummiyrittäjän. Riikka Laakio, Kimmo Flinck, Petteri Elo saapuivat ensimmäiseen tapaamiseen. Keskustelimme mahdollisista yhteistyökuvioista ja olimme samaa mieltä, että Perniössä yhteistyö yritysten ja koulun välillä on luontevaa sekä helppoa. 

Perniön pieni lukio on turvallinen, kodikas kotipesä, jossa emme kuitenkaan halua tinkiä opetuksen laadusta. Tulevan, vuonna 2021 käyttöön otettavan  lukion opetussuunnitelman vaatimus henkilökohtaisen ohjauksen tehostamisesta ei tuota meillä Perniön lukiossa vaikeuksia. Lukiossamme alkoi TAT:n Bisnes-kurssit sekä toiminnallisempi Yrittäjyys tutuksi-kurssi, jota minä ohjaan. Tällä kurssilla on yrittäjyyskasvatuksen polun rutinoituja kulkijoita. Heidän suunnitelmistaan kuulette varmasti !

Ai miten kesä meni? Hyvin! Kiitos kysymästä !

Ihanaa lukuvuotta kaikille!

t. Pirkko 

sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Korhosen ajatuksia kuluneesta lukuvuodesta!

Perniön Suuntana yritteliäisyys- ryhmän laneissa vieraili myös Prinsessa Martta.
Lanit saivat kunniamaininnan Yritys Hyvä - kilpailussa.
Tiimikaveri Johanna Rintasen kanssa tutustumassa Meyerin telakkaan


Lukuvuoden viimeisen opetusviikon alkaessa on syytä poimia yrittäjyys opettajan huippuhetkiä.
En kuitenkaan halua arvottaa niitä ja lukematon määrä hyviä hetkiä jää mainitsematta.

Sykäys - tiimin toiminta on oman yritteliäisyys opettajuuteni tukijalka. Ilman tuota tiimiä en varmaankaan olisi niin innostunut ja aikaansaava. Tiimin vetäjä Riikka Nurmi on uskomattoman tehokas ja innovatiivinen. Hänen johdollaan olemme kehittyneet ajelehtivasta ryhmästä tavoitteellisiksi toimijoiksi, joilla on omat tehtävävänsä ja vastuunsa. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäinen Sykäys- Mun Työhön seminaari. Tavoitteena oli antaa työelämäoppia ja kestätyönhaku mahdollisuuksia salolaisille nuorille. Onnistumisia oli, mutta paljon opittiin. Ensi lukuvouden Sykäys kalenteri on jo luotu ja toiveena on saada opettajia vieraiksi Salon yrityksien vierailuihin ns. Kolmas Kaffe tapaamisiin. Salon kaupungin sivuilta löytyy yrittäjyyskasvatuksen alta lähiaikoina aikataulut.


Löysin eräänä aamuna koulumme monistukoneesta oppilaille suunnatun tehtäväpaperin, jossa oppilaille oli annettu tehtäväksi luoda kondomimainos. Ymmärsin, että yrittäjyyskasvatus on onnistunut integroitumaan eri oppiaineeseen. Tässä tapauksessa yläkoulun terveystiedon tunnille. Hyvä niin!
Salon 4H-yhdistys on saanut paljon myönteistä julkisuutta. Ei turhaan. Sadas 4H-yrittäjä esiteltiin laajasti Salon seudun sanomissa. Myös meillä täällä eteläisessa Salossa, Perniössä, on tänäkin vuonna perustettu nuorten omia 4H-yrityksiä. Joidenkin toiminta on jatkunut edellisiltä vuosilta. Ilokseni tämän kevään ylioppilas Anni Salomaan kanuneusalan yritys on lähtenyt hienosti laajentumaan.Annin monipuolisistä taidoista löytyi siis yrittäjyyskin. Onnea hänelle myös ylioppilaaksi pääsyn johdosta :)!
Toimin ensimmäistä lukuvuotta lukion ryhmänohjaajna. Päätimme lukuvuoden alussa yökoulussa, että lähdemme opintoretkelle "jonnekin". Matkakohde tarkentui Barcelonaksi. Nuoret ovat osoittaneet upeaa asennetta ja yritteliäisyyttä kerätessään matkakassaa. Emme voisi olla Susannan, toisen ryhmänohjaajan kanssa olla enempää ylpeitä jo nyt. Kiitos myös huoltajille, jotka ovat sitoutuneet tähän projektiin. Tervetuloa Laurin markkinoille meidän pöytäämme ostoksille ja joulukuusia voi varata jo nyt :)!
Saan jatkaa myös ensi lukuvuonna yrittäjyys ryhmien ohjaamista. Toivoisin löytäväni aitoja, eläviä kummiyrittäjiä jokaiseen neljään ryhmään. Vierailemaan ja tekemään jotain kivoja projekteja yhdessä. Voit jakaa tätä toivetta eteenpäin tai ottaa itse minuun yhteyttä, jos tuntuu, että haluaisit olla mukana kasvattamassa perniöläisistä nuorista oman elämänsä parhaita versioita.
Sivulla muutamia kuvia tämän lukuvuoden tapahtumista. Luvat kysytty :) 

Puiden istutuksessa Santeri Salminen, Ilkka Oksanen, Sampsa Kanerva ja Aleksi Honkanen.
Kuvasta puuttuu Leevi Harjunpää sekä isät



tiistai 8. tammikuuta 2019

Suuntana yritteliäisyys valinnaisaineena

Suuntana yritteliäisyys yhdistää nuoria.
 Kuvassa lanitapahtuman kahvilan tunnelmaa. Karita, Nanna, Samu, Henna ja Juuso

Perniön yhteiskoulun lukuvuosi on pyörähtänyt kevääseen. Yritteliäisyys - ryhmien syksy synnytti monialaista yritteliäisyyttä. Uudet 8.luokan oppilaat olivat uuden ajan nuoria. Työpäiväkirjan pito, vihko työskentely, luennointi tai tutkielmien teko ei näyttänyt olevan heidän juttunsa. Oli löydettävä uusi polku. Oppijat itse löysivät sen; tehdään Perniön lanit. Oppilaat suunnittelivat, toteuttivat ja tekivät itse tapahtumasta onnistuneen. Pelaajia, vierailijoita oli runsaasti ja Allin sali näytti aamulla siistiltä. Kiitos siitä myös yhteistyökumppaneille; huoltajille, Johannekselle, Emilille, Artulle sekä ennen kaikkea Narikan Elisalle. Lehdistökin vieraili iltamyöhään. Ryhmä sai tapahtumalleen Itse tehty rahaa. Nyt vain odotellaan kevään uusia laneja. Kunninahimoisempia suunnitelmia on ollut ilmasssa. Mitä tapahtuukaan!

Syksyn aikana perustettiin uusia 4H-yrityksiä. Omien taitojen ja kiinnostusten ympäriltä Salon 4H-yrityskurssin jälkeen syntyi pihatöihin erikoistuneita yrityksiä; Sirkkulaan Timurilta ja Teijolle Selimin sekä Oskarin toimesta. Iloinen yllätys on abin Anni Salomaan kauneudenhoitoon ja meikkaukseen erikoistunut yritys, joka on lähtenyt hienosti pyörimään. Onnea kaikille yrittäjille! 

Amerikan suurlähetystö järjestää vuosittain ideakilpailun. Alinan ja Liinun upea idea syöpäpotilaiden netissä toimivasta tukipalvelusta pääsi seminfinaaleihin. Kävimme tyttöjen kanssa Turussa, jossa he englanniksi esittelivät idean tuomaristolle ja yleisölle. Tuomaristo painotti enemmän amerikkalaistyylistä pitchausta kuin itse ideaa,  joten finaalipaikka ei irronnut. Idea herätti kuitenkin suurta kiinnostusta ja yksi tuomareista sanoi, että rahoitushan ei liene tälle idealle ongelma. Aika näyttää!

Tällä hetkellä elämme SY-ryhmissä jännittäviä aikoja. Ensi viikolla ryhmien vieraaksi tulee senioreja eli Perniön eläkeläisiä oppimaan nuorilta tietokoneen käyttöä, älypuhelimen käyttöä sekä Ipadin käyttöä. Voi olla, että teemme ihan oman jutun "Perniön seniorit somettaa" Kiitos Tauno Kanervalle hyvin alkaneesta yhteistyöstä.

Valinnaisaineita valitaan parhaillaan ja 7.luokan oppilaat ihmettelevät, mitä SY-tunneilla tehdään. Vaikea vastata yhdellä tai kahdella sanalla. Tavoitteet ovat selvät: yritteliään asenteen vahvistaminen, omien juttujen mahdollistaminen, tiimissä toimimisen oppiminen, työelämätaidot, kesätyön haku, yrittäjien kohtaaminen, oman yrityksen perustaminen, esiintymistaitojen vahvistaminen, 
itsetuntemuksen lisääminen ja onnellisemman elämän saavuttaminen.

Tervetuloa mukaan!